Hoe snel groeien kindervoeten?

Loopfases
1 maart 2022 1323 view(s)

Hoe snel groeien kindervoeten?

De verschillende loopfases

De kindervoeten van je (b)engel kunnen ontzettend snel groeien en voor je het weet ben je weer nieuwe kinderschoenen aan het uitzoeken. Maar hoe snel groeien de kindervoeten nou en waarom zijn goed passende schoenen zo belangrijk? In deze blog vind je het antwoord op al deze vragen en geven we je aan het eind nog wat handige tips! Om het hele proces makkelijker te maken hebben we bij Bunnies JR verschillende "loopfases" bedacht, want kinderschoenen die te klein of te groot zijn kunnen op latere leeftijd voor vervelende klachten zorgen en dat wil iedere ouder natuurlijk voorkomen.

 • In de eerste 15 maanden groeien kindervoeten met een halve maat per twee maanden.

  De eerste stapjes zijn een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van jouw kindje. Als jouw kleintje nog kruipt en zich begint op te trekken aan de meubels, dan is het tijd voor de eerste babyschoentjes. Jouw kleintje kan zo wennen aan het dragen van schoentjes, het beschermt de voetjes en door de enorme flexibiliteit staat het de ontwikkeling niet in de weg.

 • Vanaf 15 maanden tot 2 jaar groeien de voetjes elke twee tot drie maanden met een halve maat.

  Het kruipen is voorbij en het oefenen van losse stapjes is begonnen. Nu de kindervoetjes het lichaamsgewicht kunnen dragen zal de ware ontdekking gaan beginnen. De afwikkeling van de voet is in deze periode van groot belang. Bij Bunnies JR noemen we dit de Flex fase.

 • Vanaf de leeftijd 2 tot 3 jaar groeien kindervoeten met een halve maat per drie tot vier maanden. Dit kan in een rap tempo gaan.

  Jouw (b)engel wordt al snel groot en maakt zijn eerste zelfstandige meters. Dit is de fase waarin achteruit en zijwaarts lopen steeds gemakkelijker gaat en het evenwicht bewaren vanzelf gaat. Hierbij is het handig dat de schoentjes sterk en stevig aan de voetjes zitten en een stevige en flexibele zool hebben. 

 • Vanaf 3 tot 5 jaar groeien de kindervoetjes ongeveer een halve maat per vier maanden. Dit zal in vergelijking met de eerste maanden een stuk trager zijn.

  En toen waren we alweer bij de laatste fase van kindervoeten. Zelfstandig lopen gaat soepel en er wordt zelfs al gedanst en gesprongen door de woonkamer. Tijd voor een stevigere kinderschoen om jouw kindje te ondersteunen. Doordat de kindervoetjes snel groeien, is het belangrijk om elke drie tot vier maanden de maat van de voetjes opnieuw op te meten.

  Kindervoeten groeien soms te snel

  Misschien is het je weleens opgevallen wanneer je meerdere kinderen hebt dat de kindervoeten van jongens en meisjes verschillend groeien. In de eerste vier tot zes jaar groeien de voeten op een gelijk tempo. Na zes jaar zul je merken dat jongens vaak in een korte tijd meerdere maten kunnen groeien en hierna misschien een jaar lang deze maat aanhouden. Meisjes voeten groeien meestal per seizoen gestaag met een maat.

  Als je al een paar Bunnies JR schoentjes hebt, kan je het uitneembare voetbedje gebruiken om te kijken of de schoentjes te klein of te groot zijn. Op dit voetbedje staan namelijk teentjes waar je de benodigde ruimte tussen de tenen en het schoentje kan zien. Zie je hier dat de schoentjes te klein zijn? Kijk dan eens bij onze meisjesschoenen of jongensschoenen.

  3 Tips voor snelgroeiende kindervoeten

  • Meet de voetjes op tijd! Hou regelmatig in de gaten hoeveel ruimte jouw kindje over heeft in zijn of haar schoentjes. Door vaak te meten weet je vroegtijdig wanneer jouw kind nieuwe schoentjes nodig heeft. Met onze voetjesmeter kan jij gemakkelijk de kindervoetjes meten!
  • Let op het gedrag van jouw kindje. Zit jouw kindje vaak aan de schoentjes of merk je dat hij/zij vaak struikelt? Dan is het meestal een teken dat jouw kindje een nieuw schoentje nodig heeft. Kinderschoentjes die te zwaar zijn of te klein zitten kunnen ervoor zorgen dat kinderen vaker struikelen.
  • Knip de nageltjes en controleer de voetjes op geïrriteerde plekjes. Door regelmatig de voetjes te controleren op geïrriteerde plekjes voorkom je problemen in de toekomst. Zo weet je of het tijd is voor nieuwe kinderschoenen.